Afsluiting ‘Week van de lentekriebels’ groep 8


Afgelopen week was het de week van de lentekriebels. We hebben het gehad over veranderingen in de puberteit, seks, het lichaam, relaties en nog veel meer. Gisteren hebben wij ons eigen lentekriebels 30 seconds gespeeld. Op donderdag hebben de kinderen kaartjes gemaakt door 3 woorden op te schrijven die met deze thema’s te maken hebben, gisteren hebben een paar juffen en meesters ook nog kaartjes toegevoegd en toen gingen we het spelen.

Er waren twee teams, waarvan steeds iemand bij mij een kaartje kwam halen. Vervolgens rende hij/zij terug naar het team om de woorden op het kaartje uit te beelden of te omschrijven, zonder het woord te noemen. Als er 2 van de 3 geraden waren, rende er iemand anders naar mij om een nieuw kaartje te halen. Door het wedstrijdelement verdween de schaamte of de ongemakkelijkheid die er in de klas soms was als sneeuw voor het lentezonnetje.

“Baard! Ongesteld! Borsten! Schaamhaar! Tampon! Groeien! Seks!” Alles werd geroepen, omschreven en uitgebeeld alsof het de normaalste woorden van de wereld waren.. en dat zijn het ook!

In de klas hebben we nog wat woorden besproken die geroepen werden, maar die niet bij iedereen bekend waren en toen was de week van de lentekriebels voorbij. Een compliment voor de kinderen, die een veilige sfeer in de klas hebben neergezet, met dit prachtige spel als slotstuk. Hopelijk blijven deze thema’s bespreekbaar op school en thuis, ook na deze week.